Funkcje żywych kultur bakterii

 

Bakterie prozdrowotne obecne w przetworach fermentowanych są nieocenionym składnikiem diety w walce z różnymi chorobami. Dzięki przyjmowaniu ich wraz z pożywieniem, nie tylko minimalizujemy ryzyko wystąpienia groźnych chorób, ale też stymulujemy nasz układ odpornościowy do walki z innymi patogenami, które mogą te choroby wywołać. Kultury bakterii występują w wielu produktach.

Kultury bakterii stymulujące nasza odporność

żywe kultury bakteriiKultury bakterii prozdrowotnych zasiedlają nasze jelita, tworząc tak zwaną mikroflorę jelitową. Dzięki jej powstawaniu nas układ odpornościowy może w bardziej efektywny sposób usuwać z organizmu bakterie chorobotwórcze. Żywe kultury bakterii są obecne przede wszystkim w przetworach mlecznych. Może być to maślanka, jogurt czy zsiadłe mleko. Duża ich ilość jest także obecna w produktach kiszonych, czyli ogórkach czy kapuście. Dzięki ich regularnemu przyjmowaniu  przywrócimy równowagę mikroflory jelitowej w naszym organizmie. Przełoży się to w znacznym stopniu do zahamowania wzrostu bakterii chorobotwórczych, które również bytują w naszych jelitach. Kultury bakterii pobudzają także produkcję cennych przeciwciał, które w bezpośredni sposób wpływają na neutralizowanie groźnych patogenów oraz wywołanych przez nie stanów zapalnych i innych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Spożywanie pożywienia bogatego w prozdrowotne bakterie jest zalecane podczas antybiotykoterapii.

Żywe kultury bakteryjne możemy przyjmować także w postaci suplementów diety. Na rynku istnieje coraz większa ilość preparatów, które są zalecane podczas spożywania antybiotyków. Wyrównują one poziom dobrych bakterii, który został zaburzony podczas przyjmowania leku. Zalecane jest także zwiększenie spożycia naturalnych potraw kiszonych oraz kwaszonych.