Masło orzechowe – zdrowa alternatywa dla kremów śniadaniowych

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W codziennym pośpiechu nieraz zdarza nam się zapomnieć, żeby był zdrowy i pożywny. Wiele osób, a szczególnie dzieci, lubią śniadania na słodko. Sklepowe półki uginają się od słodkich płatków i kremów śniadaniowych. Nie jest to jednak najzdrowsza forma śniadania, ponieważ produkty takie zawierają dużo cukru. Na szczęście pojawia się coraz więcej zdrowych zamienników. Jednym z nich jest orzechowe masło laskowe.

Śniadania z wykorzystaniem laskowego masła orzechowego

masło z orzechów laskowychMasło z orzechów laskowych powstaje w podobny sposób do tego najbardziej popularnego – z orzeszków ziemnych. Różni się jedynie smakiem. Orzechy laskowe są bardziej delikatne, słodsze i mają charakterystyczny smak. Stanowią dobry zamiennik popularnych kremów czekoladowych na kanapkę. Gdy dodamy do niego odrobinę kakao dzieci będą zachwycone, a my będziemy wiedzieć, że śniadanie, które im daliśmy to nie tylko puste kalorie. Inną formą wykorzystania masła z orzechów laskowych jest użycie go do popularnej owsianki. Dzięki niemu nabierze ona wyjątkowo kremowego i orzechowego posmaku. To dobre śniadanie na jesień i zimę, gdyż doskonale rozgrzewa – zwłaszcza gdy dodamy do niej odrobinę cynamonu. Po takiej owsiance długo będziemy syci. Masło z orzechów laskowych możemy również wykorzystać do placuszków śniadaniowych lub jako dodatek do smoothie.

Form wykorzystania laskowego masła jest bardzo wiele. Ten krem jest bardzo tłusty więc dobrze sprawdzi się gdy dodamy go do ciast, które dzięki niemu zyskają wspaniały posmak. Warto stosować orzechowe masło, ponieważ jest bardzo zdrowe i pożywne. Orzechy laskowe zawierają bardzo wiele cennych witamin i minerałów. Dostarczenie ich w formie smacznego śniadania to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.