Zdrowe bułki bezglutenowe

Śniadania są jednymi z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, ponieważ dają energię na wiele godzin. Polacy najchętniej spożywają w ramach tego posiłeku jajecznicę, owsiankę lub bułki, które można jeść na bardzo dużo sposobów.

Z jakiej mąki są bułeczki bezglutenowe?

pyszne bułki bezglutenoweZdania na temat pieczywa są podzielone, ponieważ przez jedynych jest uważne za zdrowe, a przez innych jako zupełnie zbędne. Co powoduje takie rozbieżności? Przede wszystkim mąka z jakiej jest wykonane. Zdecydowana większość chlebów i bułek jest zrobiona z mąki pszennej, która jest źródłem glutenu. Osoby cierpiące na celiakie lub nietetancje glutenu, nie mogą ich spożywać i mogą mieć problem ze znalezieniem w sprzedaży przeczywa bez glutenu. Na szczęście coraz częściej piekarnie wychodzą na przeciw oczekiwaniom takich osób i wprowadzają do oferty pyszne bułki bezglutenowe, które są znacznie bardziej wartościowe niż zwykle pszenne wypieki. Mąka bezglutenowa zapewnia wszelkim wypiekom znacznie większą kruchość i często trzeba mieszać różne jej rodzaje, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Niemniej jednak to sprawia, że wypieki są bogatsze w cenne witaminy i minerały. W sprzedaży znajdziemy bułki kukurydziane, gryczana, jaglane czy mieszane z kilku gatunków mąk. Bardzo często zawierają różne dodatki w postaci pestek dyni, słonecznika czy płatków owsianych, które dodatkowo zwiększają wartość odżywczą bułek. Tego typu wypieki są przede wszystkim dedykowane osobom, które nie mogą spożywać glutenu, ale mogą je jeść także wszystkie inne osoby.

Zdrowa dieta powinna być odpowiednio zróżnicowana i zbilansowana, aby nie brakowało organizmowi najważniejszych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego, jeżeli lubimy jeść pieczywo, to warto zwykle pszenne zamienić na bezglutenowe, bo jest znacznie zdrowsze.